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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  09/11/2021
Data da última atualização:  09/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CORREIA, V. T. da V.; D'ANGELIS, D. F.; SANTOS, A. N. dos; RONCHETI, E. F. S.; QUEIROZ, V. A. V.; FIGUEIREDO, J. E. F.; SILVA, W. A. da; FERREIRA, A. A.; FANTE, C. A.
Afiliação:  VINÍCIUS TADEU DA VEIGA CORREIA, Universidade Federal de Minas Gerais; DANIELLE FATIMA D'ANGELIS, Universidade Federal de Minas Gerais; AMANDA NERIS DOS SANTOS, Universidade Federal de Minas Gerais; ELDER FELIPE SILVA RONCHETI, Instituto Federal do Pará; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; JOSE EDSON FONTES FIGUEIREDO, CNPMS; WASHINGTON AZEVEDO DA SILVA, Universidade Federal de São João del-Rei; ANDREZA ANGÉLICA FERREIRA, Universidade Federal de Minas Gerais; CAMILA ARGENTA FANTE, Universidade Federal de Minas Gerais.
Título:  Tannin-sorghum flours in cream cheese: physicochemical, antioxidant and sensory characterization.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  LWT. Food Science and Technology, v. 154, 112672, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112672
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to develop and characterize the nutritional, antioxidant, and sensory properties of different cream cheese formulations added with raw or extruded BRS305 sorghum flours (SF) with brown pericarp and tannins. Five formulations were elaborated: (F0) cream cheese without SF (control); (RF1%) cream cheese with 1% of raw SF; (RF2%) cream cheese with 2% of raw SF; (EF1%) cream cheese with 1% of extruded SF; (EF2%) cream cheese with 2% extruded SF. There was significant variation (p < 0.05) concerning color among treatments, and the EF2% formulation was the darkest colored. Samples containing SF had higher protein and lower fat contents than the control. The antioxidant capacity, total phenolic, and condensed tannins contents were higher in RF2% and EF2%. The EF2% and RF2% samples showed the highest values for firmness (p < 0.05). The sensory parameters aroma and spreadability were not different (p > 0.05) among the products. Regarding flavor, overall impression, and purchase intention, the samples added with raw flour presented the best results, demonstrating that the presence of SF, did not influence the acceptance of the cream cheese. Therefore, adding raw or extruded BRS305 SF in cream cheese might be a nutritionally, technologically, and viable sensorial option.
Palavras-Chave:  Descriptive test check-all-that-apply; Healthy food; Texture analysis.
Thesagro:  Antioxidante; Farinha; Laticínio; Propriedade Físico-Química; Sorghum Bicolor; Sorgo; Tanino; Textura de Alimento.
Thesaurus Nal:  Dairies.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/227560/1/Tannin-sorghum.pdf
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Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS29664 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  29/11/1993
Data da última atualização:  13/04/2012
Autoria:  SILVA, A. de B.
Afiliação:  ANTONIO DE BRITO SILVA, CPATU.
Título:  Insetos nocivos a cultura da juta no Estado do Pará.
Ano de publicação:  1978
Fonte/Imprenta:  Belém, PA: EMBRAPA-CPATU, 1978.
Páginas:  17 p.
Série:  (EMBRAPA-CPATU. Comunicado técnico, 12).
Idioma:  Português
Conteúdo:  A cultura da juta é de grande siginficação econômica e social para a Amazônia brasileira onde os Estados do Amazônas e Pará se destacam na produção de fibras e sementes básicas, respectivamente. No município de Alenquer foi efetuado um levantamento dos insetos nocivos à cultura, e como resultado desse trabalho, apresenta-se uma lista de ocorrências, dados descritivos e bionômicos. Como insetos mais nocivos destacaram-se a Anomis editrix e Systena s-littera entre os desfolhadores e Oncometropia sp. e Erythrogonia quinquemaculata entre os sugadores. Os demais podem ser considerados como pragas em potencial
Palavras-Chave:  Alenquer; Anomis editrix; Brasil; Erythrogonia quinquemaculata; Insect; Morfologia; Morphology; Pará; Pest; Systena s-littera.
Thesagro:  Corchorus Capsularis; Inseto; Juta; Praga.
Thesaurus NAL:  Amazonia; jute; Oncometopia.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/57594/1/CPATU-ComTec12.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU6342 - 1UMTFL - PP0223902239
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